Kuchnia

Żarełko

Duszone warzywa z jajkiem wiejskim | warzywa w roli głównej | Studio Kuchnia

Proste, sezonowe, wegetariańskie, jednogarnkowe danie zapiekane z jajkiem wiejskim. Jarzyny lekko smażone na patelni z dużą ilością czosnku a następnie duszone w sosie pomidorowym. Tą potrawkę możecie zrobić wcześniej a przed samym podaniem przygotować jajka i położyć je na wierzchu warzyw. Ta wegetariańska perfekcja jest równie dobra na obiad jak i na kolację z dodatkiem pieczywa lub różnej odmiany kaszy.


45 minut | 4 porcje


Potrzebujesz

4 wiejskie jajka
1 cebula, drobno posiekana
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
1 bakłażan, pokrojony w kosteczkę
1 brukiew (ja użyłam żółtą), obrana i pokrojona w cienkie plasterki
2 marchewki, obrane i pokrojone w kosteczki
2 czerwone papryki, pokrojone w cienkie paseczki
4 duże pomidory
3 łyżki oliwy
1 Knorr Esencja do duszonych warzyw
sól i świeżo mielony pieprz
4 dymki, posiekane
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę oraz zeszklić cebulę i czosnek. Wrzucić marchewki i dusić przez 5 minut. Dodać cukinię, brukiew, bakłażan i papryki oraz Knorr Esencję. Zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Dusić przez 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.


W między czasie zagotować wodę w dużym garnku, wyłączyć palnik i włożyć pomidory na 10 sekund do wrzącej wody. Wyjąć je i przepłukać pod zimną wodą. Zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki i wyjąć pestki. Miąższ posiekać na malutkie kawałki. Dodać do warzyw i dusić jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.


Przed podaniem, ewentualnie warzywa przełożyć do 4 małych patelni. Do każdej wbić po jednym jajku. Podgrzewać na małym ogniu aż białko się zetnie a żółtko zostanie miękkie. Podać na gorąco, udekorowane posiekaną dymką i natką pietruszki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation