Kuchnia

Żarełko

Bruschetta Z Warzywami

Składniki:

kilka kromek pieczywa
1 bakłażan
2 cukinie
1 puszka pomidorów, lub 3-4 dojrzałe pomidory
2 papryki (1 żółta i 1 czerwona)
1 cebula
rozmaryn, bazylia
sól, pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry, zasalamy i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie płuczemy go pod bieżącą wodą,kroimy w większą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnka.
Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Paprykę także kroimy w niezbyt małą kostkę dodajemy ją do cebuli i smażymy aż lekko zmięknie. Cebulę z papryką przekładamy do garnka z bakłażanem.
Cukinię także kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju dosłownie 2 minutki. Także przekładamy do garnka.
Garnek wstawiamy na gaz, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i dusimy około 5 minut. Warzywa przyprawiamy ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Kromki chleba grillujemy, gdy będą rumiane, nacieramy je czosnkiem i polewamy oliwą, oraz układamy na nich wcześniej przygotowane warzywa. Bruschetta z warzywami to świetny dodatek do mięs z grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation