Kuchnia

Żarełko

Mascarpone to nie tylko świetna baza do serników i deserów, ale również smaczny dodatek do dań wytrawnych. Dodany do makaronu tworzy cudownie aksamitny sos. W połączeniu z pikantnym porem i delikatnymi pieczarkami smakuje naprawdę świetnie. Dodatkowym plusem jest to, że przygotowanie tego dania zajmie Wam mniej niż 15 minut (oczywiście pod warunkiem, że dobrze zorganizujecie swoją pracę). W lodówce mam jeszcze ponad połowę opakowania serka mascarpone i zapewne jutro taki właśnie makaron przygotuję raz kolejny na obiad.


Polecam Wam także kurczaka z mascarpone
i makaron z mascarpone i boczkiem

Makaron z pieczarkami w sosie

MAKARON Z MASCARPONE I PIECZARKAMI

Składniki (na 4 porcje):
[G. D'Acampo "Włoskie Dania Makaronowe"]
400 g makaronu
250 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
2 nieduże pory, przekrojone wzdłuż na pół i posiekane w plastry
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
250 g sera mascarpone
szczypta cayenne lub chili w proszku
60 g tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekanego pora, czosnek i pieczarki. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy mascarpone, cayenne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, dokładamy do zawartości patelni, delikatnie mieszamy do połączenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możecie go rozrzedzić odrobiną wody z gotowania makaronu. Przed podaniem posypujemy makaron tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation