Książka

Mięsa

Schab gotowany w sosie z pieczarkami | Kwestia Smaku

1/2 łyżki masła
1/2 łyżki oliwy
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
750 ml bulionu drobiowego lub 750 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego
500 g schabu bez kości
200 g pieczarek
po 1 łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej
opcjonalnie: 40 ml białego wina, 4 łyżki śmietanki kremówki

W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać posiekany czosnek i tymianek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać wino jeśli używamy i pogotować ok. 3 minuty. Zalać gorącym bulionem lub gorącą wodą z sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
Schab cienko pokroić na 1/2 cm plasterki i włożyć w gotujący się wywar. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego, przykryć garnek i gotować mięso przez około 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie 2 - 3 razy je przewrócić.
Na 10 minut przed końcem gotowania dodać do mięsa podsmażone na maśle pieczarki (najpierw należy je oczyścić gąbką, opłukać, osuszyć i pokroić, wrzucić na suchą patelnię i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 7 minut, później dopiero dodać łyżkę masła i dalej smażyć na złoty kolor).
Przez sitko, bezpośrednio do potrawy, dodać obydwie mąki, wymieszać i dokładnie zagotować. Na koniec można dodać śmietankę kremówkę i posypać posiekaną natką.
PROPOZYCJA PODANIA

Ziemniaki / kasza / sałata z papryką, cebulą i gęstą śmietaną lub winegretem
WSKAZÓWKI

Obrane i pokrojone w kosteczkę bataty lub dynię dajemy na ok. 15 minut przed końcem gotowania potrawy.
Sprawdzi się też pokrojona w kosteczkę papryka, dodana na 10 minut przed końcem gotowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation