Książka

Mięsa

Bitki schabowe
1. Schab pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem. Posolić. Obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć po 3 bitki na raz ( ilość zależy od wielkości patelni. Nie stłaczamy mięsa na patelni, bo wtedy nie przyrumieni się należycie). Bitki muszą się wyraźnie przyrumienić. To stąd pochodzi ich niepowtarzalny smak. Gotowe bitki przekładamy do garnka i smażymy następne. Na końcu smażymy cebulę. Gdy się przyrumieni, przełożyć ją do garnka z bitkami, a na patelnię wlać 0,5 szkl. wody. Podgrzewając, drewnianą łopatką delikatnie oddzielić od patelni wszystkie przyrumienione pozostałości i wszystko wlać do garnka. Dodać kminek, pieprz do smaku i wlać następne 0,5 szkl. wody. Przykryć garnek i dusić do miękkości przez około 1 godzinę na małym ogniu. Bitki powinny być mięciutkie. Takie najbardziej smakują dzieciom.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation