Kuchnia

Kulinaria

ciasto parzone:

0,5 szkl mąki
0,5 szkl wody
1/4 szkl oleju Kujawski z czosnkiem
2 jajka

nadzienie:

ser żółty
szynka konserwowa
szczypiorek,'
majonez
sól, pieprz
jajka gotowane
rzeżucha


ciasto na eklerki: Wodę z olejem doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę. Szybko mieszamy do czasu, aż się dobrze połączy. Gdy masa przestygnie dodajemy po jednym jajku mieszając dokładnie mikserem. Gotową masę przekładamy do rękawa i wyciskamy przy pomocy szprycy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni termoobieg przez ok 20-25 minut do zarumienienia.

nadzienie:
jajka, szynkę i żółty ser kroimy w kostkę. Dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy. Przekrojone eklerki napełniamy nadzieniem. Posypujemy rzeżuchą i przykrywamy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation