Kuchnia

Kulinaria

Brownie kawowe z orzechami wloskimi

Skladniki na 8-9 sztuk:

120 g masla + maslo do wysmarowania formy
120 g gorzkiej czekolady (polamanej na kawalki)
2 lyzki mocnego espresso
270 g jasnego brazowego cukru
3 jajka (rozmacone)
110 g maki pszennej
60 g kropelek z mlecznej czekolady
60 g orzechow wloskich (grubo posiekanych)
kilka orzechow do dekoracji (ja uzylam ziarenek kawy)

Sos:
120 g smietany
80 g bialej czekolady (polamanej na kawalki)
1 lyzka mocnego espresso

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme do brownie ( 23 x 23 cm) wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.

Czekolade i maslo wlozyc do rondelka, wlac espresso i rozpuscic na malym ogniu, ciagle mieszajac. Zdjac z ognia i lekko przestudzic. Czekoladowa mieszanke wlac do misy miksera, dodac cukier, rozmacone jajka i miksowac az powstanie gladka masa. Dodac make, kropelki czekoladowe i orzechy, wszystko dobrze wymieszac. Wylac ciasto do przygotowanej formy.

Piec przez 30-35 min. (wierzch ciasta powinien byc upieczony a srodek wciaz miekki). Wyjac z piekarnika, ostudzic w formie a nastepnie pokroic na kawalki.

W miedzyczasie przygotowac sos: wszystkie skladniki umiescic w rondelku, podgrzewac, ciagle mieszajac, az sie rozpuszcza.

Kawalki brownie ulozyc na talerzykach, polac przygotowanym sosem. Udekorowac orzechami wloskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation