Kuchnia

Kulki mocy i praliny

przepis na 20 szt.
200 g daktyli Medjool (ok. 12 wypestkowanych sztuk) lub dowolnych innych suszonych owoców – od rodzynek po suszone morele
200 g dowolnych orzechów (tu: orzechy włoskie i nerkowce w równych proporcjach)
2 łyżki Cointreau (likier z pomarańczy) lub soku z pomarańczy
1.W robocie kuchennym zmiksuj owoce suszone i orzechy do momentu, aż powstanie lepka masa. Mój robot potrzebuje na to 60-90 sekund.
2.Przełóż masę do dużej miski, dodaj ulubione przyprawy (jeśli chcesz) i wymieszaj dłońmi, wyrabiając jak ciasto.
3.Gotowa masa powinna być plastyczna. Nie powinna nadmiernie lepić się do rąk.
4.Formuj w dłoniach zgrabne kulki i odkładaj na talerz na tyle duży, by kulki nie stykały się.
5.Wstaw kulki do lodówki – na kilka godzin lub na całą noc.
6.Po wyjęciu z lodówki obtocz kulki w ulubionych posypkach. Ja najczęściej używam surowego kakao, które dodatkowo równoważy słodycz bakalii
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation