Kuchnia

Kulki mocy i praliny

trufle z pistacjami
składniki:


100 ml kremówki 36%


150 g gorzkiej czekolady


2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


3 łyżki cukru pudru


1 szczypta kardamonu


1 szczypta soli


prażone i solone pistacje




Pistacje obrać z łupinek i drobno posiekać. Kremówkę, cukier puder, sól, kardamon oraz ekstrakt z wanilii umieścić w rondlu i mocno podgrzać cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na kostki i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do dokładnego połączenia składników. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut aż zgęstnieje. Ze schłodzonej masy formować w dłoniach kulki dowolnej wielkości. Czekoladowe trufle obtaczać w drobno posiekanych pistacjach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation