Inne

FIT

Ciasteczka " samo zdrowie " :) Składniki:

1 szklanka płatków owsianych 'górskich'
1 szklanka otrąb, dowolnych
1/3 szklanki mąki kokosowej ( lub 1 szklanka mąki pszennej )
1 jajko
1 szklanka soku jabłkowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub kokosowego
100 g rodzynków
100 g ulubionych orzechów, z grubsza posiekanych
2 płaskie łyżeczki cynamonu
opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka kardamonu mielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Połączyć wszystkie suche składniki: płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Dodać rodzynki i orzechy, wymieszać.

Jajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym i olejem, wymieszać wszystko do połączenia.

Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Łyżką stołową nabierać porcje ciasta: 1 czubata łyżka ciasta - 1 ciastko, układać na blasze, w niezbyt dużych odstępach, formując w miarę okrągłe placuszki i lekko je spłaszczając. Piec w temperaturze 180° C przez około 18 minut, aż brzegi ciasteczek będą lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać ( ciasteczka będą miękkie ), następnie przenieść na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Można przechowywać do 7 dni w szczelnie zamykanym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation