Kuchnia

przepisy wege

Kasza jaglana z pieczonymi burakami i topinamburem

SKŁADNIKI
kubek kaszy - jaglanej lub jęczmiennej, dowolnej + dwa kubki wrzątku
ząbek czosnku (opcjonalnie)
5-6 niewielkich buraków
3 małe korzenie topinamburu
1 korzeń skorzonery (opcjonalnie)
cytryna
5-6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek
łyżka posiekanego rozmarynu
łyżka/dwie posiekanej natki pietruszki lub kolendry
sól, ew. pieprz
solidna garść obranych orzechów włoskich lub laskowych
ser kozi lub feta
3 liście jarmużu
PRZYGOTOWANIE
Buraki, topinambur i skorzonerę (opcjonalnie - jeśli nie uda Wam się kupić, pomińcie) obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Liście jarmużu myjemy, odcinamy grube części i same liście skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy (dodajemy je pod koniec pieczenia warzyw).
Buraki i pozostałe warzywa podlewamy olejem rzepakowym, dodajemy zioła i sól i pieczemy w 200 stopniach przez ok. godzinę - co ok. 20 minut mieszając całość.
W połowie pieczenia dodajemy liście jarmużu.
Kubek kaszy zalewamy dwoma kubkami wrzątku przykrywamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
Do ugotowanej kaszy możemy dodać posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie), dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sól.
Orzechy podpiekamy kilka minut na rozgrzanej patelni.
Upieczone warzywa mieszamy z ugotowana kaszą, dodajemy pokruszony ser (kozi lub feta) oraz zrumienione orzechy.
Całość skrapiamy sokiem z cytryny, olejem rzepakowym oraz posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation