Kuchnia

kuchnia

Brukselka smażona po tajsku

Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut

Złote proporcje:
– 600 g brukselki
– 2 cebule, najlepiej szalotki
– garść listków świeżej kolendry
– 2 ząbki czosnku
– 1 – 2 papryczki chilli w zależności od preferencji ostrości
– sok z połowy limonki
– 1 cm kawałek imbiru
– 3 łyżki sosu rybnego
– pół łyżki brązowego cukru
– olej do smażenia

Zacznij gotować brukselkę na parze. Uważaj, żeby nie rozgotować brukselki, powinna być jednocześnie miękka i jędrna, my gotujemy ją około 10 minut. W międzyczasie obierz imbir, cebulę i czosnek, cebulę posiekaj, ostrą paprykę pokrój w plasterki, imbir zetrzyj na drobnej tarce. Kiedy brukselka zrobi się miękka, wyjmij ją, przekrój na pół, a następnie rozgrzej na woku łyżkę oleju i zacznij smażyć połowę brukselek, po chwili dodaj pół łyżki sosu rybnego. Po 2-3 minutach, kiedy zrobią się złociste, przełóż je na talerz i w ten sam sposób podsmaż drugą połowę brukselek. Kiedy będą gotowe, zdejmij je z woka, dodaj 1 łyżkę oleju i kiedy będzie rozgrzany, podsmaż na nim cebulkę. Po dwóch minutach dodaj ostrą paprykę, a następnie posiekany czosnek i starty imbir. Zamieszaj wszystko, podsmaż minutę ,dodaj cukier i 2 łyżki sosu rybnego, znowu zamieszaj i smaż około 2-3 minuty mieszając dopóki cukier i cebulka się nie skarmelizują. Następnie dodaj brukselkę, dobrze wymieszaj i podsmażaj kolejne 2 minuty. Wyłącz palnik, dopraw brukselkę sokiem limonki i świeżą kolendrą, zamieszaj i zajadaj!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation