Kuchnia

zupy

Zupa fasolowa na żeberkach

Zupa fasolowa na wieprzowych żeberkach
6-8 porcji

250 g suchej białej fasoli (u mnie karłowy Piękny Jaś)
sól, do smaku
450 g wieprzowych żeberek, niezbyt tłustych
2 liście laurowe, ziele angielskie i 5-6 ziaren pieprzu
lekki bulion lub woda, według potrzeb
150 g wędzonego boczku, pokrojonego w grubsze słupki
1 mała cebula, drobno posiekana
1 duży ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka mąki
2-3 nieduże ziemniaki, obrane, pokrojone w niedużą kostkę
1 marchewka, grubo starta
1 łyżeczka majeranku (lub według uznania)
Fasolę opłucz, zalej dużą ilością wody, lekko osolonej i odstaw na kilka, kilkanaście godzin, najlepiej na noc. Przecedź, zalej świeżą wodą, tak by zakrywała fasolę z małym zapasem. Dodaj do niej żeberka, pokrojone na kawałki z jedną kością, dodaj przyprawy, posól i gotuj, aż mięso i fasola będą miękkie, 1-2 godziny. Od czasu do czasu uzupełniaj poziom płynu dolewając wody lub bulionu, jeśli masz.

Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, co prawdopodobnie stanie się zanim fasola całkiem zmięknie, wyjmij je z zupy, a po lekkim przestudzeniu oddziel od kości i odłóż. Boczek przesmaż na patelni, a gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu dodaj cebulę i zeszklij ją. Dorzuć czosnek, smaż, aż zacznie pachnieć, jakieś pół minuty. Zawartość patelni posyp mąką i smaż, mieszając, jeszcze przez minutę. Rozprowadź niewielką ilością wody lub bulionu i połącz z zupą. Gdy fasola będzie już miękka, dorzuć też ziemniaki, marchewkę oraz odłożone wcześniej mięso i gotuj jeszcze około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Dopraw solą, jeśli trzeba, oraz majerankiem.

Mąkę możesz pominąć. Dodaj ją, jeśli lubisz lekko zagęszczone zupy.

Zupę fasolową możesz też doprawić odrobiną dobrego octu winnego.

Zupa fasolowa świetnie się mrozi i, moim zdaniem, odgrzana po rozmrożeniu smakuje jeszcze lepiej niż świeża. Warto ugotować jej więcej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation