Kuchnia

zupy

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)
ok. 50 dag pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
makaron typu wstążki
4-5 trójkącików topionego serka o smaku śmietankowym
1-2 łyżki tymianku lub koperku – w zależności od preferencji (ja miałam akurat świeży tymianek, ale może być suszony)
sól, pieprz

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (tej o grubszych oczkach). Solimy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce oliwy wraz z pieczarkami przez ok. 5-7 minut – aż odparuje z nich woda. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przesmażone pieczarki (omijamy wytopioną wodę). Rozpuszczamy w zupie pokrojone na mniejsze części serki. Mieszamy do czasu, aż serki rozpuszczą się. Gotujemy przez ok. 10-15 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i tymiankiem (lub koperkiem). Jeśli zupa pieczarkowa jest podawana od razu – warto ugotować w niej makaron – co dodatkowo ją zagęści.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation