Kuchnia

PRZYPRAWY

Domowa jarzynka - naturalna i zdrowa przyprawa uniwersalna do zup

Domowa jarzynka
Czas Przygotowania
15 mins
suszenie warzyw
3 hrs

Domowa wersja popularnych przypraw uniwersalnych

Rodzaj Dania: Przetwory
Kuchnia: Przyprawy
Ilość Porcji: 200 g
Składniki
150 g marchwi
100 g korzenia pietruszki
100 g korzenia selera
75 g pora
10 g grzybów np shii take (lub 2 suszone kapelusze, mogą być podgrzybki)
1-2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
1 łyżeczka korzenia lubczyku można użyć suszu liści
1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego
1 łyżeczka kurkumy
1/4 szklanki soli morskiej
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego opcjonalnie
Przygotowanie krok po kroku
Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek, grzyby i pora pokrój w cienkie plasterki. Wyłóż na blachę piekarnikową i susz i temperaturze 50-70°C przez około 2 godziny lub do momentu aż warzywa będą suche w dodytku. W połowie czasu suszenia, dodaj natki. Od czasu do czasu przemieszaj warzywa.

Suszone warzywa z dodatkiem soli morskiej utrzyj w moździerzu zmiel w malakserze lub młynku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli wolisz, zmiel warzywa drobno, ale po dodaniu do bulionu, możesz zauważyć lekkie mętnienie zupy.

Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Przyprawę przesyp do słoiczka i przechowuj szczelnie zamkniętą w ciemnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation