Kuchnia

kuchnia

Hinduskie kulki ryżowe z cieciorką. - MniamMniam.pl

Składniki na hinduskie kulki ryżowe z cieciorką.
100g ryżu długoziarnistego
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli, mała
2 pomidory
1 puszka cieciorki
1 żółtko
3 łyżki kolendry
½ łyżeczki papryki
Sól, pieprz

Przygotowanie dania hinduskie kulki ryżowe z cieciorką.

Ryż gotujemy 10min w szklance wody, aż ją wchłonie i zmięknie. Mieszać.
Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulkę kilka minut, dodajemy
czosnek i chilli i smażymy jeszcze 2 min.
Dodajemy posiekane pomidory i mieszamy.
Osączoną cieciorkę blendujemy na puree, dodajemy cebulkę, ryż, żółtko,
kolendrę, paprykę, sól, pieprz do smaki i wyrabiamy.
Formujemy 12 kulek.
Kulki pieczemy w temp.180st0p. 30min.W połowie pieczenia odwracamy.
Kulki mają się lekko zrumienić.
Podajemy gorące lub zimne. Dla mnie są smacznym dodatkiem do mięsa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation