Kuchnia

SALATKI I SUROWKI

Bruschetta z pomidorami, oliwkami i kaparami


1 bagietka pokrojona na 12 kromek
pół ząbka czosnku
1 szklanka pomidorów z puszki w kawałkach (np. Roma)
1/4 szklanki pieczonej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
1/4 szklanki czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
3 łyżki czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
1 łyżka kaparów (opłukanych aby zredukować słony smak)
1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej
sól i świeżo mielony czarny pieprz
3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Skrop kromki 2 łyżkami oliwy z oliwek, natrzyj połową ząbka czosnku.
Upiecz w piekarniku kromki na papierze do pieczenia aż lekko zbrązowieją (ok. 5-10 minut). Wyjmij z piekarnika i ostudź.
W średniej wielkości misce wymieszaj pomidory, pieczoną paprykę, czarne oliwki, cebulę, bazylię i kapary. Przypraw solą i pieprzem, dodaj octu winnego i oliwy z oliwek.
Na wierzch kromek wyłóż pastę z pomidorów i posyp z wierzchu parmezanem. Podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation