Kuchnia

Zapiekanki, przystawki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Składniki:
10 dużych ziemniaków,
50 dag mięsa mielonego,
1 marchew,
30 dag sera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki,
150 g startego sera,
masło, olej roślinny, sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić aby ostygły. W międzyczasie przygotować farsz: na oleju roślinnym podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać do tego mięso, sól i pieprz. Z ziemniaków zrobić puree. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, starty ser i mąkę. Dobrze wymieszać.

Teraz przygotowujemy foremki. Posmarować je cienką warstwą masła i posypać tartym serem. Połowę foremki wypełniamy masą ziemniaczaną, szczególnie dno i ścianki. Do środka wkładamy farsz i z góry ponownie wykładamy masę ziemniaczaną. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy napełnione foremki na 10-12 minut.

Zapiekankę można udekorować podsmażoną marchewką.
Zamiast farszu z mięsa można zrobić farsz grzybowy, a nawet z rybny.
Zamiast sera można posypać tartą bułką. Udekorować pietruszką i koperkiem.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation