Kuchnia

słodkości

picante-jalapeno.blogspot.com: Serowe oponki z owocami leśnymi

Skład
50 dag białego sera (my użyliśmy półtłustego)
50 dag mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki cukru
lukier w różowym kolorze
jeżyny i borówki
olej do smażenia


Zaczynamy.
Twaróg mielimy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Wykładamy go na stolnicę. Przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, tj. jajka, sodę, cukier i zagniatamy ciasto. Wałkujemy z niego placki grubości 0,5-1cm i wykrawamy z nich szklanką kółka. W każdym kółku kieliszkiem wykrawamy małą dziurkę. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy z nich szklanką kółka - i tak aż skończy nam się całe ciasto.

Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucamy oponki z ciasta. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Lukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nim jeszcze ciepłe oponki. Zanim lukier zaschnie na wierzch układamy jeżyny i borówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation