Kuchnia

mięsko

Kurczak pieczony na kaszy

Składniki:
10 pałek z kurczaka
1 łyżka ulubionych ziół
1 łyżeczka papryki w proszku (dla smaku i koloru)
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwek

1-2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
1-2 szklanki pokrojonych grubo warzyw (papryka, cukinia, cebula dymka, czarne lub zielone oliwki)
2-4 szklanki wywaru (lub przegotowanej wody przyprawionej do smaku ziołami/curry, solą i pieprzem)

Wykonanie:
Udka z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.

Duże płaskie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wsypać surową kaszę pęczak wymieszaną z pokrojonymi warzywami i równomiernie rozprowadzić. Zalać wywarem (lub przyprawioną wodą) tak aby płyn sięgał 1/2 do 3/4 cm ponad powierzchnię kaszy (warzywa mogą wystawać).



Na wierzchu ułożyć przyprawione udka z kurczaka. Mięso polać 3-4 łyżkami oliwy wymieszanej z przeciśniętym czosnkiem. Wstawić do piekarnika i piec 60-75 minut.

Uwaga:) W czasie pieczenia należy sprawdzać, czy nie trzeba dolać wywaru. Kasza nie powinna wystawać ponad powierzchnię sosu. W razie konieczność dolać odrobinę gorącego wywaru/wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation