Kuchnia

ciastka

Ptysie

składniki
2 szklanki wody
1 kostka masła
2 szklanki mąki pszennej
8 jajek
szczypta soli
Składniki krem:

¾ litra mleka
1 kostka masła
1 duży budyń waniliowy
5 łyżek cukru
Sposób przyrządzenia:

W rondelku gotujemy wodę z masłem. Gdy woda będzie wrzeć a masło się rozpuści, wsypujemy mąkę pszenną z szczyptą soli i energicznie mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Gdy ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek garnka, zdejmujemy je z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy i formujemy okrągłe ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem, pamiętamy o zachowaniu sporych odstępów gdyż ciasto mocno rośnie. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie z mleka gotujemy budyń, a gdy wystygnie łączymy go z masłem na puszysty krem. Ciastka kroimy wzdłuż i przekładamy waniliowym kremem. Oprószamy ptysie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation