Kuchnia

ciastka

Kruche rogaliki z marmoladą –

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 35 rogalików

2 1/4 szklanki mąki pszennej

200 g masła lub margaryny ( prosto z lodówki )

2 żółtka

1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18 %

1/4 szklanki cukru pudru

szczypta soli



DODATKOWO:

marmolada np. wieloowocowa

cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy i dodajemy zimne masło pokrojone na niewielkie kawałki. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder oraz sól, wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 2-3 godz do lodówki, a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdy kawałek rozwałkowujemy ( podsypując mąką ) na grubość ok. 2 mm. Przy pomocy dużego talerza lub innego okrągłego naczynia wykrawamy koło. Dzielimy na 8 części i na każdej nakładamy kleks z marmolady. Zwijamy od szerszej strony do węższej, końce lekko przybliżając ku sobie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 15 min. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation