Kuchnia

Mięsa

Łopatka pieczona długo marynowana

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej bez kości
5 łyżek oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
po 1 łyżeczce soli i świeżo zmielonego pieprzu
po 1/2 łyżeczki pięciu ulubionych przypraw - u mnie tymianek, oregano, kolendra, słodka papryka, majeranek
1/4 łyżeczki przyprawy tex-mex (niekoniecznie)

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć.
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć mięso i obtoczyć je w marynacie z każdej strony. Miskę z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na dwa dni (zamarynowane przykładowo w piątek można piec w niedzielę). Co kilka godzin przemieszać mięso w misce. Przed pieczeniem mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw zamknąć i włożyć do naczynia do zapiekania.

Mięso piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C, następnie górę rękawa odciąć i lekko rozwinąć i piec jeszcze przez około 20-30 minut, aż mięso się ładnie zarumieni.

Jeśli ma być podawane na ciepło, to kroić mięso po lekkim przestudzeniu, jeśli na zimno, to kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation