Kuchnia

włoskie

Nougat, torrone i turron, czyli mordoklejka
Torrone


Składniki:

2 białka

200 g cukru

200 ml miodu

1/3 szklanki wody

Opcje: wanilia, skórka cytrynowa

500 g obranych ze skórki migdałów/dowolnych orzechów/mieszanki orzechów i suszonych owoców

suche wafle (ja przycięłam 2 opakowania andrutów)

Przygotowanie:

Gotować miód na wolnym ogniu około godzinę (kropla wpuszczona do szklanki z zimną woda powinna zrobić się twarda).
Jednocześnie gotować syrop z cukru i wody aż osiągnie temperaturę 165 stopni. Jeżeli nie mamy termometru można zrobi próbę – wlać łyżkę karmelu do miseczki z zimną wodą, po zastygnięciu powinien dać się przełamać.
Migdały i/lub orzechy uprażyć na blasze w piekarniku do lekkiego zrumienienia, pozostawić w cieple. Jeżeli używamy suszone owoce także je ogrzać.
Ubić pianę z białek, nadal ubijając dodać karmel, a gdy masa zrobi się gładka dodać gorący miód. Ubijać ciągle, aż masa zacznie gęstnieć. Dodać ciepłe bakalie i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na suchy wafel lub arkusz pergaminu oprószony cukrem pudrem. Natłuszczoną szpatułką lub dłońmi (uwaga gorące!) uformować płaski prostokąt. Przykryć drugim waflem, obciążyć i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Po stężeniu kroić ostrym nożem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation