Kuchnia

włoskie

Przepis na torrone
Składniki: 400g migdałów bez skórki, 200g orzechów włoskich bez skórki, 250g miodu, 150g brązowego cukru, 2 jajka, płaty wafla

Przygotowanie: migdały i orzechy wkładamy do gorącej wody - będzie łatwiej obrać je ze skórki; obrane suszymy w piekarniku, podpiekając je odrobinę. W dużym garnku o grubym dnie stopić miód (najlepiej w bain-marie, czyli garnek nie bezpośrednio na ogniu lub płycie, ale w gorącej kąpieli), gdy miód się dobrze rozpuści dodawać po trochu ubite na sztywno białka jajek. Rozpuscić na patelni cukier i dodać go do miodu. Mieszać, aż zrobi się gęste. Wówczas dodać ciepłe migdały i orzechy. Mieszać długo gotując na bardzo małym ogniu aż całość nabierze jednorodnej konsystencji i zacznie pachnieć nugatem. Wyłożyć gotowy nugat na wafel tak, by miał wysokość ok. 2 cm. W razie potrzeby rozsmarować go nożem. Na wierzchu położyć drugi wafel i przycisnąć. Po piętnastu minutach pokroić nożem na długie prostokątne kawałki. Przechowywać w metalowych pojemnikach. Nigdy w lodówce!

A teraz przepis na nugat sardyński! :)

Składniki: 600g migdałów, 500g miodu, 2 białka jajek

Przygotowanie: Proces jest identyczny, rozpuścić miód, dodawać po trochu białka i całość mieszając drewnianą łyżką gotować przez godzinę. Dodać migdały i gotować jeszcze przez pół godziny, ciągle mieszając. Wyłożyć na wafle itd.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation