Kuchnia

włoskie

Pasta with courgettes, lemon, pine nuts and herbs
400 g ulubionego makaronu
700 g cukinii
na sos
30 ml oliwy z oliwek
50 g orzechów sosny
4 duże szalotki, drobno posiekane
Sól i pieprz
Około 25 g mieszanych ziół, takich jak pietruszka, mięta, bazylia, trybula lub estragon
2 łyżki kaparów, płukane i posiekane
4 suszone na słońcu pomidory, posiekane w porządku
skórka i sok z 1 cytryny
50 ml oliwy z oliwek
50 g parmezanu, tarty
Przynieś rondel z wodą do wrzenia na makaron.

2. W międzyczasie podgrzej patelnię i dodaj 30 ml oleju, a następnie orzechy sosny i gotuj na małym ogniu, aż zaczną koloryzować. Dodaj szalotki, dobrze przypraw solą i pieprzem i gotuj razem, aż orzechy piniowe są ładne i brązowe, a szalotki są miękkie. Usuń z ognia i pozwól im ostygnąć.

3. Z grubsza posiekaj zioła i dodaj do garnka wraz z kaparami i suszonymi pomidorami.

4. Wymieszaj skórkę, sok z cytryny, 50 ml oliwy z oliwek i ser, dodaj do mieszanki orzechów i ziół.

5. Gdy woda zagotuje się, dodaj sól i makaron i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

6. Pokroić cukinie, ułożyć je, a następnie pokroić w zapałki. Możesz też użyć obieraczki do warzyw i pokroić w długie paski, które sprawdzą się, jeśli używasz długiego makaronu.

7. Kiedy makaron jest już gotowy do osuszenia, wrzuć cukinie i dobrze wymieszaj. Zdjąć z ognia i odcedź natychmiast. Dobrze wymieszaj z serem, cytryną i sosem z orzechów sosny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation