Kuchnia

OBIADKI I NIE TYLKO

Zupa gulaszowa po węgiersku

30 dag wołowiny
30 dag wieprzowiny
30 dag pieczarek
1. 5 l wody
2 kostki rosołowe
8 g smalcu domowego ze skwarkami
1 puszka (ok 40 dag) pomidorów w kawałkach
1 duża marchew
2 średnie ziemniaki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka lub zielona
1 średnia cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki chili w proszku
½ łyżeczki majeranku
2 listki laurowe
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
szczypta ziół prowansalskich
100 ml czerwonego wina
sól
pieprz

Wyjąć mieso z lodówki, aby miało temperature pokojową, opłukać i osuszyć. Aby mięso gulaszowe było soczyste najpierw musimy je obsmażyć w celu zamknięcia porów. Zaczynamy od pokrojenia mięs w kostkę o boku ok 2-3 cm i doprawieniu ich solą. Następnie na patelnię wrzucamy smalec domowy, najlepszy jest taki ze skwareczkami. Na rozgrzany tłuszcz partiami dodajemy najpierw mięso wieprzowe a potem wołowe i obsmażamy je ze wszystkich stron.
Smażymy partiami dlatego, żeby nie spadła nam zanadto temperatura na patelni. Obsmażone kawałki mięsa zdejmujemy z patelni i na smalcu po mięsie dusimy pokrojone w plastry pieczarki do momentu jak zmiękną ale nie rumienimy ich, następnie wyjmujemy z patelni.
W tym czasie w oddzielnym naczyniu (najlepiej w garnku w którym bedziemy gotować gulasz, o ile jest to naczynie o grubym dnie nadające się do smażenia) dusimy do miękkości na dwóch łyżkach masła cebulkę pokrojoną w kostkę i doprawioną solą. Gdy cebula będzie już miękka dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek , łyżkę papryki słodkiej w proszku i 1 łyżkę masła.
Całość mieszamy dokładnie, dodajemy mięso i przez chwilę na średnim ogniu przesmażamy.
Przesmażone mięso i cebulkę z przyprawami zalewamy 1.5 l wody, dodajemy 2 kostki rosołowe i gotujemy ok 50 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz plasterki marchwi- całość gotujemy ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, przesmażone pieczarki, listek laurowy i wino, gotujemy kolejne 20 min na małym ogniu . Na koniec dodajemy pomidory z puszki oraz zawiesinę z 3 łyżek mąki i 1/2 szklanki wody i gotujemy przez 5 min a potem całość doprawiamy pieprzem, chilli , majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz solą i gotujemy jeszcze ok 10-15 min. Zupę podawać na ciepło z pieczywem, doskonale pasuje chleb prowansalski własnej roboty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation