Kuchnia

PLACKI ROŻNE i PODOBNE

Placki ziemniaczane puszyste - Prosty Przepis i Składniki - Ugotuj.TO



1.5 kg obranych ziemniaków
2 jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do smażenia

Placki ziemniaczane puszyste - sposób przygotowania: Ziemniaki zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbić do utartych ziemniaków, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodać ubitą pianę do masy ziemniaczanej, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać na patelni tłuszcz (na niezbyt dużym gazie, żeby nie pryskał), nakładać porcje masy łyżką stołową i obsmażać z dwóch stron. Podawać na słodko z cukrem albo jako dodatek do gulaszu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation