Kuchnia

ciasta

Ciasto Figa z makiem z pasternakiem


Składniki:

3 jajka
2/3 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
2/3 szklanki brązowego cukru
2/3 szklanki maku
1 i 2/3 szklanki mąki razowej
1 szklanka startego na małych oczkach ugotowanego pasternaku
1 płaska, łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka suszonych fig, posiekanych

Polewa:

200 g białej czekolady
2/3 szklanki słodkiej śmietanki

Jajka i jogurt wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać mąkę, suchy mak i dokładnie wymieszać. Dodać starty pasternak, posiekane figi, dobrze połączyć składniki. Ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC do tzw. "suchego patyczka".

Czekoladę połamać, włożyć do porcelanowej miski, wlać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

Ostudzone ciasto udekorować polewą i ewentualnie cukrowymi perełkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation