Kuchnia

grill

-podwójna pierś z kurczaka
-po 1 czerwonej i zielonej papryce (pokrojonej w dużą kostkę)
-czerwona cebula (przekrojona na pół lub ćwiartki i rozdzielona na warstwy)
-pieczarki (pokrojone na pół)
-cukinia (pokrojona na krążki, lub połówki)
Marynata do mięsa:
-2 łyżki musztardy gruboziarnistej francuskiej
-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-łyżka sosu sojowego (lub 2 jeśli chce się bardzie słoną)
-łyżeczka ostrej papryki
-łyżeczka papryki słodkiej
-1 łyżka miodu (można dać 2)
-1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
-zioła: rozmaryn, tymianek, oregano
-4 łyżki oleju rzepakowego
-opcjonalnie 1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
-patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę i mieszamy dokładnie w misce z marynatą. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na noc).

Marynata do mięsa:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą papkę. Jeśli chcecie mieć marynatę bardziej płynną wystarczy dodać do niej ok 1/2 szklanki wody i ponownie zmiksować. Taką marynata wystarczy posmarować mięso i odstawić na minimum godzinę, a następnie grillować. Można ją przechowywać w lodówce do 3 dni. Ja zużyłam 1/3 przygotowanej marynaty.

Szaszłyki:

Patyczki do szaszłyków namoczyć wcześniej w zimnej wodzie (dzięki temu nie będą się przypalały).

Na patyki nadziewamy na przemian zamarynowane mięso z warzywami. Warzywa dodatkowo posypujemy przyprawami. Szaszłyki grillujemy przez około 20-25 minut co jakiś czas przewracając je aby równomiernie się dopiekły z każdej strony.

Można również upiec szaszłyki w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z opcją grill, lub grzałką góra- dół na 20- 25 minut ( w połowie czasu przewracamy je na drugą stronę).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation