Kuchnia

grill

skrzydełka z grilla

Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka - 8 sztuk
4 ząbki czosnku
łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
przyprawy: po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu

Czas marynowania skrzydełek: minimum 12 godzin

Do dań z grilla zawsze kupuj najlepszej jakości produkty i świeże i ładne mięso. Warto kupować mięso u rzeźnika lub w sprawdzonym, zaufanym sklepie. Postaraj się wybrać skrzydełka, które będą zbliżone do siebie wielkością. Wówczas ugrillują się w tym samym czasie.
Marynata do skrzydełek z grilla

Cztery ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. W miseczce umieść też sporą łyżkę miodu, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, oraz 3 łyżki oleju. Dodaj też przyprawy: po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz pół łyżeczki pieprzu. Wymieszaj składniki marynaty.

Skrzydełka polane marynatą przykryj szczelnie folią i odłóż do lodówki na minimum 4 godziny. Ja szykuję skrzydełka dzień wcześniej wieczorem i marynuję je przez całą noc. Najlepsze są po 12 godzinach leżenia w marynacie.

Skrzydełka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. W tym czasie możesz nagrzać grilla. Do skrzydełek polecam nieco wyższy poziom rusztu oraz temperaturę 220-250 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation