Kuchnia

salads

Śledzie ze śmietaną

– 0,4 kg śledzi z beczki lub filetów ze śledzia
– 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany
– średniej wielkości cebula
– dwa ogórki w occie
– pół obranego jabłka
– łyżeczka octu winnego
– 3/4 łyżeczki cukru

WYKONANIE
Śledzie wypatroszyć, filety w całości namoczyć w lodowatej wodzie przez 2-3 godziny, wymienić ją w trakcie. Pokroić na 2- 3 cm dzwonka, ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w cienkie piórka i sparzyć wrzątkiem na durszlaku. Odczekać by ostygła i rozłożyć na śledziu. Posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem i jabłkiem. Śmietanę wymieszać z cukrem i octem. Zalać całość, można posypać świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką, wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation