Kuchnia

supper_satiating

Pieczonki (prażonki) z piekarnika ("kociołek")

Składniki

ziemniaki 3 szt.
kiełbasa śląska 3 kiełbaski
cebula 3 szt. małe
marchew 2 szt.
buraki 4 szt.małe
boczek wędzony 30 dag
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
liść kapusty 1 szt.
smalec 1 łyżka

Przygotowanie
1. Ziemniaki, marchew, cebule i buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plastry o grubości 1 cm. Kiełbasę kroimy w plasterki też o grubości 1 cm, boczek kroimy w plasterki. Na dno naczynia kładziemy skórki od boczku, tłustym do dna, lub jak nie mamy skórki od boczku to wykładamy dno i boki naczynia plasterkami boczku.

2. Jako pierwszą warstwę. układamy ziemniaki, solimy, pieprzymy.

3. Drugą warstwę układamy z plasterków marchwi.

4. Trzecią warstwę układamy z buraczków.

5. Czwartą warstwę układamy z plasterków kiełbasy.

6. Piątą warstwę układamy z cebuli.

7. Po ułożeniu każdej warstwy solimy i pieprzymy. U mnie do naczynia weszło tylko tyle warstw, w kociołku musielibyśmy ponownie nałożyć jeszcze po jednej warstwie według tej samej kolejności. Ja ostatnią warstwę w naczyniu zrobiłam z warstwy ziemniaków i kilku plasterków boczku, ułożyłam również 3 kawałeczki smalcu.

8. Przykryłam wszystko dużym liściem kapusty oraz pokrywką.

9. Tak przygotowane naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy na drugiej półce w temperaturze 160 stopni Celsjusza godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

10. Upieczone pieczonki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy je łyżką, podajemy na talerzach i zajadamy. Pieczonki możemy podawać z kefirem, mizerią z pomidorów lub inną ulubioną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation