Kuchnia

supper_satiating

Burger z fetą i oliwkami

Składniki:
(ok. 4-5 sztuk)
- 500 g wołowiny,
- 1 czerwona cebula,
- kilka ziarenek kolendry,
- kilka listków świeżej mięty,
- garstka natki pietruszki,
- odrobina oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.

dodatkowo:
- czarne oliwki,
- plastry czerwonej cebuli,
- pomidor malinowy,
- feta,
- ser tostowy/cheddar,
- bułki hamburgerowe,
- sałata.

Sos jogurtowo-miętowy:
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego,
- doniczka świeżej mięta/lub przyprawa mięta zielona otarta (np. Kotanyi)
- sól, pieprz, cukier drobnoziarnisty,
- 1-2 łyżki soku z limonki/cytryny.

Wykonanie:
Wołowinę mielimy razem z cebulą, czosnkiem, pietruszką i miętą. Następnie dodajemy płaską łyżkę soli, pieprz (wszystko do smaku). Kolendrę ucieramy w moździerzu, a następnie dodajemy do mięsa. Mieszamy wszystko najlepiej rękoma, wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Mięso formułujemy w ręku na okrągłe burgery. Pędzelkiem smarujemy mięso oliwą z oliwek. Grillujemy z każdej strony do zarumienienia (po ok. 1-2 minuty). Sos: wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Następnie bułki przekrajamy na pół podgrzewamy chwilę na grillu, a następnie układamy nasze ulubione składniki: sos na spód, sałata, feta, mięso, ser cheddar, pomidor, cebula, oliwki, ponownie sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation