Kuchnia

ale pycha

Syrop z hyćki (czarnego bzu)

60-70 baldachów bzu Czernego (wielości dłoni)
2l wody
1,8 kg cukru
3 cytryny
3 limonki
50g kwasku cytrynowego

Syrop z hyćki (czarnego bzu) - PRZYGOTOWANIE:

Kwiaty zbieramy z dala od drogi (najlepiej nie bezpośrednio po deszczu). Odcinamy baldachy przy łodyżce. Otrzepujemy z owadów. Nie myjemy, gdyż zmyjemy pyłek. Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy kwasek cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn i limonek oraz skórki z cytrusów. Gdy roztwór się przestudzi dodajemy baldachy czarnego bzu. Przykrywamy pokrywką. Garnek wkładamy do foliowej siatki lub owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 24-36h. Po tym czasie przecedzamy przez sito, podgrzewamy i wlewamy przez sito z watą do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek. Zakręcamy. Nakrętki powinny się wciągnąć. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Syrop wytrzymuje w butelkach przynajmniej rok.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation