Kuchnia

ale pycha

Clafoutis – składniki:
400 g czereśni
100 g wiśni
3/4 szklanki mąki orkiszowej tortowej (można zamienić na zwykłą pszenną)
3 jajka
300 ml mleka
pół szklanki cukru trzcinowego
masło do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia
Clafoutis – wykonanie:
Wiśnie i czereśnie umyć, odszypułkować i wydrylować. Wyłożyć na posmarowaną masłem okrągłą foremkę do tart.

Do misy miksera wrzucić mąkę, cukier, wbić jajka i wlać mleko. Zmiksować na gładką, naleśnikową masę. Masę wylać do foremki z wiśniami. Wstawić do piekarnika w temperaturę 180 stopni. Piec 40 minut na złoty kolor.

Podawać oprószone cukrem pudrem. Można sięgnąć także po bitą śmietanę.

Życzę smacznego!
zdj i przepis z blogu katarzynarzepecka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation