Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Solony karmel | Kwestia Smaku

Składniki / 4 porcje
• 4 łyżki białego cukru
• 1/4 szklanki wody
• 8 łyżek śmietanki 30% lub 36%
• 2 łyżki masła
• około 1/3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynku

Opcjonalnie
• do wersji sosu z masłem orzechowym - 2 łyżki masła orzechowego kremowego

Przygotowanie
• Do rondelka wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć.
• Gdy osiągnie brązowy kolor, wlać wodę (uwaga, będzie pryskać!) i energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę.
• Gotować przez około 4-5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie dodać masło oraz sól i ewentualnie masło orzechowe, wymieszać do połączenia się składników.
• Odstawić z ognia i przelać do miseczki lub garnuszka na sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation