Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Kremowe lody cytrynowe- bez jajek

Składniki:

200ml mleka( u mnie 1,5 %)
200ml śmietany 30%
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka żelatyny
szczypta soli
3* cytryny( najlepiej organiczne)

*można dodać 2 cytryny, jeśli wolimy delikatniejszy cytrynowy smak

Przygotowanie:

Mleko podgrzać, aż będzie gorące( ale nie gotować). Zdjąć z palnika, dodać cukier, żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia obu składników. Dodać śmietanę oraz sól, połączyć i odstawić do całkowitego ostudzenia a następnie przełożyć do lodówki na 2-6 godzin( zostawiłam na całą noc).
Cytryny wyszorować i wyparzyć. Otrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Wszystko dodać do zgęstniałej, schłodzonej mlecznej mieszanki i dobrze połączyć. Płyn przelać do maszynki do lodów i postępować według instrukcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation