Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Smarowidło do chleba

składniki:

– 600 g łopatki wieprzowej
– 300 g białego surowego boczku
– 15 g zwykłego smalcu
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– szklanka białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina lub wody

– płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 3 kulki ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, trzy goździki, 3 ziarenka jałowca, pół łyżeczki tymianku, kilka igieł rozmarynu

Mięso i boczek pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do rondla, dodać smalec, pokrojone na połówki cebule, smalec i całe, obrane ząbki czosnku. Przyprawy zawinąć w gazę i zawiązać sznurkiem, można tez je włożyć do metalowej kulki od zaparzania herbaty. Chodzi o to, by łatwo było je wyjąć. Wszystko posypać solą i cukrem. Zalać wszystko wodą do przykrycia mięsa. Zagotować, zmniejszyć ogień i wszytko dusić pod przykryciem na najmniejszym ogniu ok. 2 godziny.
Usunąć przyprawy, zalać wszystko winem i gotować jeszcze ok. 1,5 do dwóch godzin, aż mięso będzie bardzo, bardzo miękkie. Gdyby płynu pozostawało dużo, trzeba go odparować bez przykrycia, az zostanie mięso i tłuszcz.
Mięso porozrywać widelcem na włókna, wymieszać z tłuszczem i przekładać do słoików. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation