Kuchnia

Odlot kulinarny

w kuchni wieczorem: Trufle czekoladowe

Składniki:
250g gorzkiej czekolady
70g masła
120g śmietany kremówki
50g cukru
2 łyżki octu balsamicznego
cukier puder, brązowy cukier lub kolorawa posypka do obtoczenia

Sposób przygotowania:
Czekoladę drobno ścieramy. Masło kroimy w drobną kostkę i mieszamy z posiakaną czekoladą. Na tym etapie masło jest tylko oblepione czekoladą. Śmietanę i cukier, ciągle mieszając, doprowadzamy do delikatnego wrzenia na małym ogniu i zdejmujemy z ognia. Dodajemy do czekoledy z masłem i energicznie mieszamy łyżką. Ciepło śmietany powinno rozpuścić masło. Dolewamy ocet balsamiczny i mieszamy. Gotową gestą masę studzimy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę lub do zamrażalnika na kilkanaście minut.

Wyjmujemy, gdy masa będzie ścięta, ale nie bardzo twarda. Musimy z niej uformować kulki i obtoczyć w cukrze. Tak przygotowane trufle przechowujemy w lodówce.

Przepis zapożyczony stąd:
http://wkuchniwieczorem.blogspot.com/2013/01/trufle-czekoladowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation