Kuchnia

Odlot kulinarny

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami
Składniki:
4 jajka
4/5 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g migdałów
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki masła
1 budyń bez cukru o smaku śmietankowym
1 budyń bez cukru o smaku czekoladowym
650g brzoskwiń

1. Migdały zmielić, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podpiec mieszając, aż się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Odstawić do ostygnięcia.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia .

3. Owoce sparzyć gorącą wodą i zdjąć z nich skórkę. Usunąć pestki i pokroić na kawałki.

4. Masło roztopić.

5. Jajka ubić z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ubijać przez około 6-7 minut).

6. Do jajek dodać aromat, wymieszać. Wsypać mąkę, migdały i krótko, ale dokładnie wymieszać. Dodać masło, wymieszać.

7. Ciasto podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać budyń śmietankowy, wymieszać. Do drugiej dodać budyń czekoladowy.

8. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej jasne ciasto i wyrównać. Na wierzch wylać czekoladowe ciasto i poukładać kawałki owoców. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation