Kuchnia

Odlot kulinarny

Pyszny sernik light z grejpfrutem

Składniki na małą blaszkę:

SPÓD: 1 jajko, mus z jednego jabłka, łyżeczka ksylitolu lub innej substancji słodzącej, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, łyżka gęstego jogurtu, 5 łyżek mąki pełnoziarnistej, 3 łyżki otrębów owsianych
MASA: duże opakowanie serka President 0% (np. w Biedronce), 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1 galaretka pomarańczowa, grejpfrut czerwony

Oddzielamy żółtko od białka, żółtko łączymy z musem z jabłka (ja trę na tarce jabłko obrane ze skórki) i pozostałymi składnikami. Ubite na sztywną pianę białko dodajemy ostrożnie do masy, powoli i ostrożnie mieszamy. Formę smarujemy pół łyżeczki oleju i wysypujemy otrębami, wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 25 minut aż spód będzie brązowawy. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 kubka gorącej wody, dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Letnią galaretkę łączymy z serkiem i jogurtem, dodając po trochę galaretki i cały czas mieszając serową masę. Wszystko wylewamy na ostudzony spód.
Grejpfruta obieramy z białych, gorzkich błonek, kroimy na cząstki i kładziemy na masę. Całość przykrywamy folią spożywczą i kładziemy do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation