Kuchnia

kuchnia

KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

2 piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 puszka ananasa
1 pomarańcza
1 cytryna
2 cebule
250 ml sosu pomidorowego
1 puszka kukurydzy
1 łyżka cukru
1 szklanka wody
1 czubata łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej lub tapioki
szczypta soli i pieprzu do smaku

KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM – przepis:

Pierś z kurczaka kroję w cienkie paski. Podsmażam na patelni na złoty kolor.
Paprykę kroję w paseczki a cebulę w piórka.
Otwieram puszkę z ananasem, sok odlewam, ananasa kroję w drobne kawałki.
Wyciskam sok z pomarańczy oraz cytryny.
Jeśli używacie cukru, wsypcie na dno suchego woka lub tak jak ja robię, do garnka żeliwnego. Na średnim gazie rozpuszczam, aż cukier stanie się płynny i lekko brązowy, dolewałam sok z puszki ananasa, sok pomarańczowy, sok z cytryny i mieszam aż do rozpuszczenia. Dodaje soli i szczyptę pieprzu.
Do zagotowanego soku z cukrem lub syropem dodaję pastę pomidorową oraz pierś z kurczaka.
Mieszam, gdy zawrze, wrzucam warzywa – paprykę oraz cebulę. Gotuję około 4-5 minut. Następnie dorzucam ananasa i odlaną kukurydzę z puszki. Zagotowuje i gotuję 2 minuty.
W wodzie wlanej do szklanki rozpuszczam skrobię ziemniaczaną, kukurydzianą lub z tapioki, dolewam do gotującego się sosu i ciągle mieszając zagęszczam go. Powinien być klarowny.
Kurczak w sosie sos słodko-kwaśny najlepiej smakuje podany z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation