Kuchnia

kuchnia

Gulasz ze schabu
Składniki:
ok. 0,5 kg schabu
2-3 ząbki czosnku
po 5 kulek ziela angielskiego i pieprzu
3 liście laurowe
0,5 litra wody
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1/4 szklanki oleju
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, majeranek
Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości
Mięso polewamy olejem i obsypujemy przyprawami (po około pół łyżeczki każdej przyprawy). Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie schab podsmażamy na patelni, na mocno rumiany kolor
Dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i jeszcze przez chwilę razem podsmażamy
Całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz pół łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem, na niedużym ogniu, przez około 1 godzinę
Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody
Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami oraz z ulubioną surówką. Do mojego dania podałam surówkę z młodej kapusty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation