Kuchnia

kuchnia

Gulasz z indyka z bakłażanem i suszonymi pomidorami

Składniki:
400 g mięsa z udźca indyka
przyprawy: sól i pieprz,
1 łyżeczka mąki pszenna
1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego
1 mała cebula
1/2 bakłażana
kilka kawałków suszonych pomidorów
1/3 szklanki śmietanki 30% z kartonika lub 18% do zup i sosów
pęczek koperku

Przygotowanie

Pokrojone na większe kawałki mięso (ok. 2 cm) (kroiłam w plasterki) doprawić solą, pieprzem. Obtoczyć w mące.
Rozgrzać masło klarowane na patelni i wrzucić mięso, obsmażać z każdej strony na złoty kolor, w sumie przez ok. 5 minut. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć mieszając co chwilę przez ok. 3 minuty.
Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana.
Wlać bulion i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 30 - 35 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojone suszone pomidory, wlać śmietankę, dodać koperek i delikatnie zagotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation