Kuchnia

...przepisy-śledzik i inne rybki...

Karp po zydowsku

1 cały karp (ok. 1 kg; wypatroszony, bez łusek, odcięta głowa i ogon, pokrojony w dzwonka, dokładnie wypłukany w zimnej wodzie)
50 g rodzynek (opłukane w zimnej wodzie)
2 Szklanki jasnego piwa lub białego wina wytrawnego
1 duża cebula (pokrojona drobno lub w półksiężyce)
50 g masła (¼ kostki; można je zastąpić 4 łyżkami masła klarowanego)
5 goździków
skórka starta z ¼ cytryny
2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
sól, pieprz

Krok 1
Dzwonka karpia nacieramy solą i pieprzem oraz potłuczonymi w moździerzu goździkami i skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny.
Krok 2
Cebulę podsmażamy na maśle, bez rumienienia.
Krok 3
Na patelni układamy dzwonka karpia pomiędzy cebulą i wlewamy piwo lub wino.
Krok 4
Dusimy rybę pod przykryciem przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu.
Krok 5
Delikatnie wyjmujemy rybę i przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy rodzynki i odparowujemy, żeby się lekko zredukował.
Krok 6
Zredukowany sos doprawiamy sos skórką z cytryny.
Krok 7
Karpia polewamy sosem i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation