Kuchnia

Wigilia

Wigilijny tatar ze śledzia
3 filety ze śledzia - solone matiasy
2 ogórki konserwowe
kilka pieczarek konserwowych lub domowych marynowanych grzybów
2-3 koktajlowe pomidory
mała papryczka chili
1 mała czerwona cebula
kapary (duże jak i małe)
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
pieprz kolorowy
rozmaryn



Matiasy wymoczyć w wodzie lub mleku przez 2h. Odsączyć, wysuszyć.
Śledzie, ogórki, grzyby, cebulę, papryczkę chili i pomidorki koktajlowe drobno pokroić i wymieszać w misce. Dołożyć kilka małych kaparów. Dodać musztardę i majonez Pudliszki. Wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Tatar ułożyć na talerzu ozdobić plasterkami cebuli, kaparami pokrojonymi grzybkami, ogórkami, gałązkami kaparów, musztardą. Posypać wszystko kolorowym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation