Kuchnia

Ciasta i desery

Tort banoffee.
Biszkopt:

4 jajka
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
40 g kakao
150 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek.

Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski.

Żółtka ubić z połową cukru na jasną i puszystą masę.

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać resztę cukru.

Do ubitych białek dodać ubite żółtka i delikatne wymieszać. Dodać przesiane składniki i pomału i delikatnie wymieszać.

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( same dno ).

Przełożyć masę i piec ok. 30 minut w 170 º C lub do tzw. suchego patyczka.

Wystudzić i podzielić na 3 blaty.

Krem śmietankowy:

300 ml śmietany kremówki 36 %
250 g serka mascarpone
2 – 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem. Najlepiej jak składniki są schłodzone.

Poncz do nasączenia biszkoptu:

1/3 szklanki wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
40 ml likieru Baileys lub innego podobnego
Kawę zalać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać. Przestudzić. Dodać likier i wymieszać.

Ponadto:

400 g masy krówkowej
3 średnie banany + sok z cytryny do skropienia owocu
50 g mlecznej czekolady
50 ml śmietanki kremówki + cukier puder do smaku
Dwa banany pokroić w kostkę lub plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Składanie tortu:

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć 1/3 ponczu. Rozsmarować połowę masy krówkowej, rozłożyć połowę pokrojonych bananów i przykryć warstwą kremu śmietankowego, który również należy rozplanować sobie na 3 części. Całość przykryć drugim blatem biszkoptu. Kolejno postąpić jak poprzednio. Na wierzchu rozsmarować krem śmietankowy, również boki. Ozdobić startą czekoladą. Ubić niewielką ilość śmietany z cukrem i ozdobić brzeg, wyciskając z rękawa cukierniczego. Można zrobić trochę więcej kremu śmietankowego i użyć go do ozdoby tortu. Banana pokroić w plasterki skropić sokiem z cytryny i poukładać na torcie według uznania.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation