Kuchnia

Ciasta i desery

Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą


Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
6 łyżek suchego maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2-3 krople aromatu migdałowego
Do Nasączenia:
200ml wody
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem Chałwowy:
400ml mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
150g masła w temperaturze pokojowej
220g chałwy
Wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Dodatkowo:
50g płatków migdałowych
około 300g konfitury malinowejBiszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
Dodać aromat, wymieszać.3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.Krem Chałwowy:
5. Do rondelka wlać 200ml mleka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę i dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek.
Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, budyń ma mieć temperaturę jak masło.6. Płatki migdałowe przesypać na patelnię i prażyć, aż ładnie się przyrumienią (patrz FILM). Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Biszkopt posmarować połową konfitury.Krem Chałwowy:
8. Miękkie masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w 3 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się połączą (patrz FILM), proszę za długo nie ucierać mikserem.9. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Nakryć drugim kawałkiem biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć i posmarować konfiturą.Wierzch:
10. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem, nie na bardzo sztywno tak na 3/4. Dodać ekstrakt waniliowy, serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.11. Śmietanowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation