Kuchnia

Ciasta i desery

Ciasto Aniołek-śmietanowy przekładaniec
*przepis na dużą blaszkę około 22x35cm
SPODY -0,5 kg mąki pszennej tortowej -2 jajka -200g śmietany gęstej, kwaśnej 18%
-125g masła lub margaryny rozpuszczonego i ostudzonego
-1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml) -0,5 łyżeczki amoniaku
KREM -800ml mleka -250ml śmietany gęstej 18% -3 jajka
-3/4 szklanki cukru -1 łyżka cukru waniliowego -250g masła lub margaryny
-3 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka mąki pszennej
DODATKOWO -1 tabliczka czekolady białej
Składniki na blaty dajemy do miski i zagniatamy z nich ciasto, jeśli się klei można dodać trochę mąki.
Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Każdą część wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Spody są cienkie, ale pod wpływem amoniaku lekko podrosną.
Spody pieczemy około 11 minut w temperaturze 180 stopni.
Ważne by ich zbytnio nie przypiec, muszą zostać białe.
Gdy mamy gotowe 4 spody przechodzimy do przygotowania kremu śmietanowego.

Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło lub margarynę oraz cukier waniliowy i stawiamy na gazie.W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąki, jajka na gładką masę.
Gdy masło się rozpuści i mleko zacznie gotować wlewamy do niego masę śmietanową i energicznie mieszamy trzepaczką do zgęstnienia.
Masę odstawiamy na kilka minut, i potem przekładamy nią spody.
Ciasto odstawiany do wystygnięcia. Gdy jest chłodne posypujemy je startą białą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation